بخشی از متن مقاله دانه ذرت جهت تغذيه دام , طيور و آبزيان :
دانه ذرت جهت تغذیه دام , طیور و آبزیان
0 – مقدمه
دانه ذرت یکی از انواع دانههای غلات است که به واسطه فراوانی نشاسته در آن ارزش غذایی نسبتا زیادی دارد و از این رو در جیره خوراکی دام و طیور و آبزیان به عنوان ماده اولیه انرژیزا به مقدار زیاد مورد استفاده قرار میگیرد . ذرت علاوه بر نشاسته دارای مواد مغذی دیگری مانند مواد پروتئینی , چربی , ویتامین و املاح نیز میباشد .
1 – هدف
هدف از تدوین این استاندارد , تعیین ویژگیها , درجه بندی , بسته بندی , نشانه گذاری , نمونه برداری , روشهای آزمون و انبارداری دانه ذرت جهت تغذیه دام و طیور و آبزیان میباشد .
2 – دامنه کاربرد
این استاندارد در مورد دانه ذرت که برای تغذیه دام , طیور و آبزیان مصرف میشود , کاربرد دارد .
3 – تعریف
دانه ذرت از گیاه Zea. Mis از خانواده غلات (Graminea) بوده و دارای ارقام مختلفی است که مهمترین آنها به شرح زیر میباشد :
3 – 1 – ذرت دندان اسبی (Zea. Mis indentata) که Dent Corn نیز نامیده میشود .
3 – 2 – ذرت آردی ( نرم ) (Zea. Mis amylacia) که Flour Corn نیز نامیده میشود .
3 – 3 – ذرت مومی (Zea. Mis Ceratina) که رقمی از ذرت دندان اسبی است و Waxy corn نیز نامیده میشود .
3 – 4 – ذرت خشن (Zea. Mis indurata) که Flint Corn نیز نامیده میشود .
3 – 5 – ذرت شیرین (Zea. Mis Sacchrata) که Sweet Corn نیز نامیده میشود .
3 – 6 – ذرت آجیلی (Zea. Mis Everata) که Pop Corn نیز نامیده میشود .
4 – واژهها و اصطلاحات
4 – 1 – دانههای انواع دیگر ذرت :
دانههای انواع یا ارقام دیگر ذرت به دانه هایی گفته میشود که از لحاظ نوع و رقم غیر از ذرت مورد نظر باشد .
4 – 2 – دانههای سایر غلات :
به دانه هایی از قبیل گندم , جو , یولاف ( جودوسر ), ارزن , چاودار , برنج , ذرت خوشهای و غیره گفته میشود .
4 – 3 – بذر علفهای هرز :
بذر علفهای هرز , بذرهای مختلفی هستند که در مزارع یافت میشوند و ممکن است با ذرت مخلوط گردند .
4 – 4 – مواد خارجی :
به هر گونه موادی غیر از ذرت اطلاق میشود مانند خاک , خاشاک , کلش , شن , تکههای فلزات , فضله پرندگان و جوندگان , حشرات و بقایا و اندامهای بدن آنها و نظایر آن .
4 – 5 – آفات :
عبارتست از کلیه عوامل زنده که در صحرا , جنگل , مزارع و باغات به طور مستقیم یا غیر مستقیم به محصول صدمه زده و موجب کاهش ارزش کمی و کیفی ذرت میگردد .
این آفات عبارتند از حشرات , کنهها , قارچها , باکتریها و غیره در هر یک از مراحل رشد است که از ذرت تغذیه نموده و یا روی آن رشد و نمو میکنند .
4 – 6 – آفت زدگی :
عبارت است از آثار ناشی از عمل آفات که با چشم مسلح یا غیر مسلح , بر روی دانه ذرت قابل رؤیت میباشد . این آثار به صورت حفرههای محل تغذیه حشرات و کنهها , قارچها , کپکها , فضولات و پوسته لارو بوده که با پوکی و کم وزنی و تغییر وضع ظاهری دانه قابل تشخیص میباشد .
4 – 7 – شکستگی :
حالتی است که در اثر ضربه , فشار , کوبیدن و جدا کردن دانههای ذرت از چوب بلال ( ذرت ) به صورت ترکیدگی و خردشدن نمودار میشود .
4 – 8 – رطوبت اضافی :
میزان آب موجود در دانه ذرت است که با جدا کردن آن تغییری در ماهیت و کیفیت ذرت پیدا نشود .
4 – 9 – وزن حجمی ( وزن مخصوص) :
وزن حجم معینی از ذرت بر حسب هکتولیتر است .
4 – 10 – دانههای صدمه دیده در اثر حرارت :
شامل دانه هایی است که در اثر حرارت دستگاه خشک کن تغییر رنگ و ماهیت دادهاند .
4 – 11 – دانههای صدمه دیده در اثر اتواکسیداسیون :
به دانه هایی اطلاق میشود که به نحوی از هنگام برداشت تا مصرف در نتیجه خود سوزی صدمه دیده و تغییرات رنگ و ماهیت داده باشد .
4 – 12 – مانده سموم :
عبارت است از میزان باقیمانده سمومی که پس از عملیات مبارزه با آفات صحرائی و انبارداری در دانه ذرت باقی مانده باشد .
5 – ویژگیها
5 – 1 – ویژگیهای فیزیکی :
5 – 1 – 1 – رنگ :
دانه ذرت بر حسب گونه 1 و ارقام 2 مختلف بوده و دارای رنگهای زرد , سفید , قرمز و بنفش میباشد که دانه زرد آن مصرف بیشتری داشته و سرشار از کارتنوئید 3 و گزانتوفیلها 4 است که پیش ساز ویتامین A بوده و رنگ زرد مطلوبی را در پوست طیور و زرده تخم مرغ بوجود میآورد .
5 – 1 – 2 – بو :
دانه ذرت باید دارای بوی طبیعی مخصوص به خود باشد .
5 – 1 – 3 – وزن حجمی :
اندازه دانه ذرت بستگی به گونه و رقم آن دارد ولی به طور کلی وزن حجمی بر حسب درجه نباید از 60 کیلو گرم در هکتولیتر کمتر باشد .
5 – 1 – 4 – دانههای سالم ( درسته) :
دانه ذرت باید درسته باشد به طوری که میزان دانههای شکسته در نمونه از حد مندرج در جدول درجه بندی بند 7 تجاوز نکند .
5 – 1 – 5 – خلوص :
در یک محموله ذرت دانهها باید حتی الامکان از یک رقم باشد به طوری که میزان دانههای سایر انواع دیگر غلات , بذر علفهای هرز , مواد خارجی و دانههای آفت زده بیش از حد مجاز مندرج در بندهای 6 و 7 این استاندارد نباشد . میزان مجاز مانده سموم در مواد غذایی حد مجاز باقیمانده سموم نباید از حدی که آفات و بیماریهای گیاهی تعیین میکند , بیشتر باشد .
5 – 2 – ویژگیهای شیمیایی :
ویژگیهای شیمیایی ذرت باید مطابق جدول شماره 1 باشد .
یادآوری : ترکیب اسیدهای آمینه مهم موجود در ذرت معمولا به شرح زیر است :
6 – ناپذیرفتنیها
6 – 1 – وجود آفات انباری زنده در هر یک از مراحل رشد به هر مقدار
6 – 2 – وجود قارچ , کپک و میکروارگانیسمها بیش از حد مجاز ( استاندارد شماره 3207 تحت عنوان استاندارد ویژگیهای بهداشتی و میکروبیولوژی مواد اولیه تهیه خوراک طیور و دان آماده )
6 – 3 – وجود سموم حاصله از قارچهای سمی ( مایکوتوکسینها ) به خصوص سموم آفلاتوکسین که مقدار کل این سموم بیش از 30 P.P.b. 5 نباید باشد ( استاندارد شماره 2359) .
6 – 4 – وجود بوی غیر طبیعی
6 – 5 – وجود سموم شیمیایی بیش از حد مجاز
یادآوری 1: تا تدوین استاندارد میزان باقیمانده سموم شیمیایی نباید از حدی که موسسه بررسی آفات و بیماریهای گیاهی تعیین میکند , بیشتر باشد .
یادآوری 2: مصرف دانه ذرت بذری که با مواد شیمیایی ضدعفونی شده است و معمولا دارای رنگی غیر از رنگ طبیعی دانه ذرت میباشد ( صورتی روشن تا تیره ) بهیچوجه مجاز برای مصرف خوراک دام نیست .
7 – درجه بندی
دانه ذرت بر اساس درصد رطوبت , مواد خارجی , شکستگی , ارقام دیگر ذرت , صدمات ناشی از حرارت و درصد سایر غلات و حداکثر دانه گیاهان سمی و وزن حجمی به دو درجه تقسیم میشود ( مطابق جدول شماره 3)